אני יושבת בחדר העבודה שלי, מימיני חלון ים. אל מולי, קיר המשרביה שלי, מאפשר לאור החדר לחדור אל מעבר, לאוויר הקריר להגיע מתוק אל חדר המגורים, ולי לראות את הנוף רחוק. רואה ואינה נראית.
ויופיו של הקיר שעיטרתי באור, מצייר גיאומטריה חוזרת, כמו בלתי נגמרת, כל פעם מספרת סיפור אחר. תלוי זוית ופינה.
כי גם בסדרה מתמטית ריבועית ניתן למצוא מוזיקה עדינה. שברים מסודרים חוברים ביניהם יוצרים שלם. מפצחים נוסחא ברורה, לא מתעגלת או מסתלסלת. לא משתדלת. משקיטה מחשבות, עונה לפני ששואלת.
מן האיסלאם הגיעה אלינו המשרביה. מן האקלים החם של ארצות ערב, מבתיה המסורתיים של העיר קהיר. ליצור הפרדה רכה בין פנים הבית לחוץ, לאפשר כניסת אוויר ואור אל תוכו, מבלי לפגוע בפרטיותו. שם, לרוב הותקנה בקומה השניה, קומת הנשים. ביקשו לשמור על חובתן לשמור צניעותן, אך לאפשר להן להציץ, חריץ מצטרף לחריץ, כמו בעזרת הנשים בבתי הכנסת השמרניים. רואות ואינן נראות. גם כאן.
בתמונות דוגמאות גדולות וקטנות למשרביות מרובעות, שונות ומגוונות, שנותנות הצצה להיצע אינסופי של אפשרויות עיצוב ושילוב, לדיוק לצד חופש, לנוכחות לצד הסתר.
היום, היא הפכה לאלמנט אדריכלי מלא מעוף ועניין, יוצאת מן ההקשרים החברתיים והתרבותיים אל העיטור והחופש ליצור עימה דרמה, סיפור וגוון. עשויה חומרים מגוונים, לבנים, בטון, עץ, אלומיניום, שבכות. מונחת לא רק בפתחי המבנה, חלונות או קירות, אלא היכן שנכון לה להיות. יוצאת ממסתורי הכביסה והבתים אל מבנים מסחריים, היכלי תרבות ואמנות, משרדים, גנים ועוד. טבעית וחשופה, צבעונית או מזוגגת. מעוררת השראה לעיצוב גופי תאורה, ריהוט, שטיחים, רצפות. משולבת תאורה ואפילו טכנולוגיות מתקדמות של צמצמים המאפשרים לגודל הפתחים להשתנות, ולווסת אוטומטית את כמות האור במבנה, מהלך שעות היום והלילה. ולא די לה.
אנו, שרגיל זה לא בשבילנו, צועדים עם המשרביות שנים רבות. יודעים את כוחן ועוצמתן, לומדים לגדול איתן, מאושרים לעיתים גם להניח אותן דווקא במקום קטן, להטביע סימן.
הנה כמה דגמים חדשים של משרביות רבועיות ומלבניות שעומדים להגיע למלאי
#משרביות #משרביה #משרביתבטון #משרביותבטון #משרביהטרהקוטה #משרביהלבנה #קירמשרביות #משרביהלגינה #משרביותלחצר #משרביהבטון #משרביותמזוגגות
Comments